Iklan
Friday, 15 April 2011
Sardin roll...
1st time buat sardin roll...kalau ikut resepi biasa tak payah pakai "bread crumb" pun tapi tekak ni..demand..tau nak yang sedap jek..jadi saya tambah untuk lebih sedap dan rangup...
Kepada sesiapa yang tak tahu bread crumb tu ape..boleh dapat kat kedai jual bahan kek.
Kalau tak tau gak....ala yang lekat pada nugget tu..
kalau tak tau jugak..pegi dapur ambik senduk ketuk kepala..ok..hahahhaha...
Yang ni nak bagi resepi jugak ke???...errrmmm..rasanya semua orang tau masak sardin kan...Kalau ikut resepi saya macam ni ya :-
Bahan untuk inti :-
- Sardin 1 tin
- Bawang merah, bawang putih, cili kering (dikisar)
- 1 biji bawang besar (dipotong dadu)
- 3-4 biji cili padi
- 1 batang serai
- sedikit asam jawa
- garam secukup rasa
Untuk roti
- Roti secukupnya (jangan pakai gardenia coz lembut sangat)
- Bread crumb
- Sedikit tepung gandum
- sedikit air
Cara-cara membuatnya :-
-Tumis semua bahan-bahan sehingga garing
- Masukkan sardin (hancurkan)
- Masukkan bawang besar (lagi banyak lagi sedap coz manis )
- Akhir sekali masukkan air asam jawa dan garam. Masak sehingga kering.
- Ambil sekeping roti dan leperkan disetiap penjurunya. (supaya mudah untuk digulung)
- masukkan sesudu inti ...dan gulung
- kemudian celupkan kedalam bancuhan tepung gandum dan air (cairkan) agar bread crumb mudah dilekatkan..
- Golekkan roti tadi diatas bread crumb
- Akhir sekali goreng menggunakan minyak yang panas (jgn masak terlalu lama ...nanti roti makan minyak)
Selain itu, sardin ni boleh di jadikan froozen food..Setelah siap di golek diatas bread crumb boleh terus disimpan ke dalam peti sejuk.
P/S : kalau nak simpan lama di dlm freeze..inti sardin tu perlulah dikurangkan bawang besar (takut cepat rosak)...
"SELAMAT MENCUBA"
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment