Nampaknya eksperimen saya minggu ni menjadi..tapi disebabkan sikap tak sabar telah membuatkan puding saya pecah (sebab tak cukup keras/sejuk)...By the way...tak sia-sia buat ...anak-anak pun suka...So pada sesiapa yang nak cuba buat ...saya bagi resepi yek...
Bahan-bahan:
Karamel...
1/4 cawan gula pasir
1/4 air panas
cara membuatnya :
- Masak gula tanpa minyak didalam kuali (disyorkan) menggunakan api yang perlahan sehingga cair.
- Padamkan api...tuangkan air panas tadi kedalam gula ...kacau segera agar gula tidak berketul..Masa ini gula cepat mengeras...
- Tapiskan gula yang telah cair kedalam loyang...
- Biarkan ianya sejuk seketika...
Puding....
*3 keping roti (dikoyak dan dibuang kerak-kerak kat tepi tu)
*1 1/4 cawan susu cair
*1/2 cawan air suam
*1/4 susu pekat (boleh tambah kalau nak lebih manis)
*1 sudu teh esen vanilla
3 biji telur (size B).
Cara membuatnya :
- Blend kesemua bahan bertanda * kecuali telur...
- Pecahkan telur dan kacau sehingga telur sebati (jangan kocak macam buat telur dadar tu ye) cukup kekadar menyatukan kuning-kuning telur tu sahaja.
- Campurkan telur kedalam bahan yang diblender tadi dan kacau sebentar.
- Tapiskan kesemua bahan tadi agar hasilnya lebih halus kedalam adunan gula karamel tadi dan masak menggunakan kaedah "steam bath" iaitu meletakkan air didalam bekas yang lebih besar daripada loyang.
- Masak menggunakan suhu 130 darjah celcius lebih kurang 45 minit atau sehingga masak.
- Akhir sekali, sejukkan sebentar agar mudah untuk dikeluarkan..
No comments:
Post a Comment