Iklan

Monday, 11 April 2011

Laksa penang...

Semua orang suka makan laksa...tapi bukan semua orang boleh buat laksa yang sedap. Saya pun tak la pandai..tapi untuk makan sendiri boleh la...Ada banyak jenis laksa..antaranya laksa penang, laksa johor, asam laksa dan laksam...
Kali ni saya nak kongsi resepi untuk buat laksa..(ala senang jek...)..(mode : berlagak)...

Bahan-bahan :-

1/2kg ikan kembong
1/2 kilo ikan sardin
1 inci belacan
1 senduk cili kering (diblander)
2 kuntum bunga kantan
2 ikat daun kesum (lagi banyak lagi sedap)....
15 keping asam keping
Garam secukup rasa
Sedikit ikan bilis

Bahan-bahan hiasan

1 biji timun
1 pokok salad
1 biji bawang
1 biji cili merah or cili hijau

Cara-cara membuatnya:-

- Rebus kedua-dua jenis ikan tadi sehingga masak dan dikisar separuh halus..(kalau halus sangat nanti tak rasa isi ikan...
- tumbukkan ikan bilis dan belacan..
- Air rebusan ikan tadi akan dijadikan sebagai kuah. Masukkan isi ikan, ikan bilis dan belacan...
- Masukkan juga sesenduk cilik kering yang telah dikisar
- Akhir sekali masukkan bunga kantan, daun kesum dan juga asam keping....

No comments:

Post a Comment